Fler omhändertaganden enligt LVU: Vad säger statistiken och samhällsutvecklingen?
Fler omhändertaganden enligt LVU: Vad säger statistiken och samhällsutvecklingen?
Sverige står inför en oroande utveckling när det gäller tvångsomhändertaganden av barn och ungdomar enligt LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). Statistiken visar en tydlig ökning av dessa omhändertaganden, och bakom många av dem ligger djupgående sociala och samhällsproblem. Det som dock sticker ut allra mest är den växande andelen unga som hamnar i kriminella kretsar, vilket allt oftare är orsaken till LVU-omhändertaganden.
Förändrade mönster i LVU-omhändertaganden
När jag började arbeta med LVU-mål var hedersrelaterade fall vanliga. Det kunde handla om ungdomar som utsattes för hedersrelaterat förtryck och där socialtjänsten bedömde att tvångsomhändertagande var nödvändigt för att skydda dem från familjens kontroll eller våld. Dessa fall var ofta komplexa, men samhällets resurser fokuserades på att skydda barn och ungdomar från denna typ av förtryck.
Idag upplever jag att hedersrelaterade mål inte längre får samma utrymme i debatten eller i rättsprocesser som tidigare. Min personliga reflektion är att hedersproblematik förmodligen fortfarande förekommer i samma omfattning som tidigare, men att den i dagens samhälle tyvärr hamnar i skymundan på grund av det ökande fokuset på kriminella ungdomar. De gängkriminella ungdomarna kräver enorma resurser, vilket gör att andra viktiga frågor, som hedersrelaterat våld, inte får samma prioritet.
Kriminella ungdomar: En växande del av LVU-omhändertagandena
Enligt en rapport från SVT Nyheter, är nu var tionde ungdom som omhändertas enligt LVU gängkriminell. Den här gruppen har fördubblats på bara de senaste två åren. Detta är en allvarlig samhällsutveckling som inte bara påverkar ungdomarna själva, utan även deras familjer och samhället i stort.
Det finns också en annan oroande trend: över 90 procent av alla unga gängkriminella som döms till sluten ungdomsvård på så kallade § 12-hem återfaller i brott. Detta visar att de åtgärder som används idag ofta inte räcker för att bryta destruktiva beteendemönster och hjälpa dessa unga att förändra sina liv.
Vad kan göras?
Samhället måste fortsätta att satsa på förebyggande insatser för både ungdomar i riskzonen för kriminalitet och de som utsätts för hedersrelaterat våld. Båda dessa grupper är i akut behov av hjälp, och rättssystemet och socialtjänsten måste ges de resurser och verktyg de behöver för att skydda dessa unga människor. Samtidigt behöver de metoder vi använder för att rehabilitera ungdomar inom sluten ungdomsvård utvecklas, så att återfallen i brott minskar och fler ungdomar får möjlighet att bryta destruktiva mönster.
Vi på Advokatfirman Tengvall har lång erfarenhet av att arbeta med LVU-mål och andra typer av familje- och socialmål. Om du eller någon du känner är i behov av juridisk rådgivning eller representation i dessa frågor, tveka inte att kontakta oss. Vi finns här för att hjälpa och vägleda dig genom en ofta komplicerad process.