Musikhjälpen 2017 – Barn är inte till salu

by | 15/12 - 2017

Musikhjälpen 2017 – Barn är inte till salu

Det kan knappats ha undgått någon att Musikhjälpen är i fart just nu. Men för den som missat är det ett radioprogram av SVT/Sveriges Radio som har sänts årligen sedan 2008. Ett par programledare stängs in i en radiobur under en veckas tid för att DJ:a och underhålla lyssnarna. Syftet med Musikhjälpen är att samla in pengar till välgörande ändamål och temat varierar år till år. Första året samlade projektet in dryga 3.000.000 kronor. Förra året samlade man in nästan 50.000.000 kronor. I år – den tionde säsongen – sker projektet under temat “Barn är inte till salu”.

På Sveriges radios hemsida kan man läsa att “Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. En del barn som lever i fattigdom tvingas bidra till familjens försörjning och sälja sin kropp kan ibland vara det enda alternativet”. I mitt jobb har jag ibland mött just dessa brottsoffer.

Många övergrepp sker i Sverige men majoriteten av sexhandeln sker utomlands i fattiga länder. Thailand som brukar beskrivas som svenskarnas favoritresemål (dit drygt en halv miljon svenskar reser årligen) är ett av de länder där sexhandel sker i stor utsträckning. Jag företrädde tidigare en ung flicka som råkat ut för övergrepp av en svensk 70-årig man i Thailand.

Något som är principiellt viktigt att ha med sig är att svensk lagföring inte begränsar sig till våra landsgränser. Svenskar kanske tror att de kan åka utomlands, begå brott, och när det börjar brännas fly landet och åka tillbaka till Sverige. Och det var precis det som den 70-åriga mannen gjorde i mitt tidigare mål.

Det som dock skedde var att svensk polis, åklagare, m fl åkte till Thailand och bedrev en förundersökning där. De höll förhör med den utsatta flickan, vittnen. De gjorde platsundersökningar, inhämtade olika dokument och övervakningsfilmer. Mannen dömdes också sedermera för grov våldtäkt mot barn och sitter i dag i svenskt fängelse.

Jag och Advokatfirman Tengvall stödjer helhjärtat Musikhjälpens kampanj “Barn är inte till salu” och har även lämnat ett ekonomiskt bidrag. Det finns många sätt att skänka pengar på. Klicka på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3946&artikel=6780039 för att se hur du kan bidra.